postlådor

Postlådor inne på gatan

postlådorNär jag kom hem i från jobbet idag och klev ur bilen möttes jag av en strålande glad granne vid namn Annelie. Annelie berättade att hon haft chefen för brevbäringen på besök. Syftet med besöket var att få Posten att godta att vi flyttar in våra postlådor på gatan. Tidigare har min hustru vid flera tillfällen talat med en brevbärare i samma ärende utan större framgång då denna brevbärare inte är av den muntra typen.

Kontentan av Annelies möte med chefen för brevbäringen är att vi kan flytta in postlådorna på gatan. Som Annelie förklarade för mig så kommer vi att kunna sätta brevlådorna i tre grupper inne på gatan. Detta är helt klart en framgång som jag tror att de flesta av oss är glada för. På söndag kommer vi att ha ett möte för vår kommande vägförening, och där kommer vi att diskutera placeringen av postlådorna. Har du inte anmält dig/bokat plats på söndagens möte? Då är det hög tid att du gör det här!

/Stefan

27 thoughts on “Postlådor inne på gatan

 1. Mattias

  Hej

  Jag har pratat med Stig Lottkärr, han var inte intressead av att köpa postlådor till sina tre hus.

  Då återstår följande alternativ vad gäller dessa tre hus.
  1. Gör inget, de kan skaffa sig bravlådor själva.
  2. Köper åt dem, försöker få dem att köpa brevlådorna av föreningen. Kostar oss ca 200 kr/hushåll. Kan få tillbaka pengarna.
  3. Skapar plats åt deras lådor, låter dem köpa lådorna själva och hoppas på att samma låda går att få tag på när någon flyttar in.

  Jag röstar på förslag 2. De vågar aldrig säga nej till att köpa lådorna och prsiet för en låda som vi tittade på tycker jag är billigt….

 2. Stefan Författare

  Jag håller med dig Mattias. I och med att Lottkärr inte vill köpa lådor så röstar jag för alternativ 2. De får betala lådorna med en förhöjd första avgift i vägföreningen, och som du säger så är det ett bra pris.

 3. Annelie

  Hej igen,
  Har idag pratat med Jan Iverström på posten som är ansvarig över brevbärarna.
  Jan godkände vårat förslag med 3 brevställ med 7 lådor vid varje plats.
  Följande platser har blivit godkända.
  Ett brevställ på allmänningen vid Elisabeth & Mattias hus, ett brevställ längs med häcken vid Kristian & Annelies hus samt de tredje direkt till höger om Karin & Patricks uppfart.
  Fick även besked om att Jan skulle sluta på posten den första 1 Juni, (kanske därför han godkänner allt just nu) känner därför att vi kanske skall skynda på processen lite ifall de kommer någon ersättare som får för sig att sätta käpparna i hjulet;).
  Uppmanar därför alla att svara så fort som möjligt om Ni godkänner förslaget med samma brevlåda, så vi kan beställa och sätta upp dem snarast. Tack på förhand!

 4. Stefan Författare

  Det var ett trevlig besked Annelie!

  Kan vara som du säger med att han ska sluta och kanske inte är så strikt.
  Jag håller med Annelie om att vi bör skynda på processen så de inte hinner ändra sig.

  Svara så snart som möjligt på frågorna som du hittar under nedanstående länk.
  Frågeformulär postlådor

 5. Elisabeth

  Hej!
  Jag har bara en liten fundering kring postlådornas plasering vid vårt hus Nr 1.
  Det blir ett av det första man ser när man kommer till Munters väg, en stor “klump” kan man kanske tycka?
  Kvittar det?
  Också om man ska ha en anslags tavla där eller någon annan stans?
  Bollar tanken vidare för att höra vad alla tycker.
  Mvh / Elisabeth

 6. Stefan Författare

  Vi tycker inte att det kommer att uppfattas som någon “klump” med 7 st. fina postlådor på rad. Någon anslagstavla tycker inte vi det finns behov av. Det var väl mer tanken om vi skulle gjort något liknande som i Eriksmyst?

 7. Mattias

  Vi tycker att det vore trevligt med en anslagstavla, där man också kunde skrivit “Välkommen till munters väg”. Sen är frågan var den skulle passa och hur den ska se ut.

 8. Rickard

  Hej,
  Vi tycker också att det vore bra med en anslagstavla, vet att även byalaget tycker att det vore bra om vi har en här på vår gata.
  Bra att vi kan ha postlådorna inne på gatan, men vi kan ej se varför vi skall ha likadana postlådor? Vi tycker att alla kan få välja den låda som man vill ha, bara vi sätter upp dem på ett snyggt sätt.

 9. Anna-Lena

  Hej!

  Sitter vid en dator med engelskt program och saknar darfor vissa bokstaver… hoppas att det ska ga bra anda…

  Jag och Johan har pratat mer om nackdelarna av att ha brevlador inom omradet, det medfor mer trafik, postbil, CityMail och Bring, tidningsbud och ovriga paketleveranser.
  Vi vill hellre ha sa lite trafik som mojligt inom omradet.
  Vi onskar hellre att det blir en samlingspunkt vid befintligt stalle tillsammans med en anslagstavla och garna en Valkommen text pa den.

  Vi haller aven med om Rickards familjs forslag gallande brevlador, att var och en ska fa valja sjalv vilken brevlada som onskas. Jattebra forslag pa brevlada men alla ska kanna sig fria att valja sjalva.

  Kan vi gora en rostning gallande brevlador inom omradet?

  Tack for oss och ha en fin kvall!! Anna-Lena & Johan

 10. Stefan Författare

  Då det råder oenighet huruvida vi ska ha postlådor inne på gatan eller inte, ser jag ingen annan lösning än att vi får hänskjuta frågan till vår blivande samfällighetsförenings styrelse när den väl blir vald.

  Då vi idag ännu inte har någon samfällighetsförening och styrelse, så är det delägarförvaltning som gäller, och för att då kunna genomföra någonting krävs ett beslut där samtliga delägare är eniga.

 11. Tobias

  Vi får nog också backa lite och hålla med Anna-Lena. Ska vi nu genomföra åtgärder riktat mot biltrafiken för att vi är oroliga för våra barn, så skulle det väl vara bra dumt att locka in alla brevbärare och tidningsbud på gatan. Dom kör inte sakta, oavsett farthinder eller inte!

 12. Benny

  Hej, vi som bor i bortre ändan på nr: 16 tycker att det är fullt rimligt och normalt att kunna placera brevlådorna i tre grupper inom vårt område.
  Detta upplägg fungerar faktiskt utmärkt i många andra villaområden och jag tror inte att vi är annorlunda jämfört med te.x Eriksmyst eller hela nybyggda Önnerödsområdet vid Landvetter centrum.

  Vi har förståelse och håller helt med om att den biltrafik som finns på gatan skall framföras med hänsyn, men vi kan heller inte förbjuda bilar att kör in.
  Vi är helt med på att skaffa liknande varning/farthinder som finns i Eriksmyst.

  Postbilen kör så gott som alltid på tider då vi är på arbetet eller då barnen är i skolan, tidningen (GP) vet jag faktiskt inte när den dyker upp.

  Befintligt ställe på gräskanten där våra lådor står idag är tyvärr inget alternativ alls enligt vår bedömning, det är ingen säker plats, och lådorna kommer förr eller senare köras ned
  Dessutom gillar vi idén med att vi köper brevlådor ihop får till det lite snyggare i vårt område.

  Att tänka på i denna sak är samma som Annelie och Stefan utryckt ovan, gör vi inte detta nu så går tillfället bort, kanske för gott!

  Benny & Jaana

 13. anders

  Hej
  Vilken härlig stämning men så blir det lätt när man diskuterar någon av de filosofiskt tunga frågorna av fundamental betydelse för mänskligt välbefinnande, brevlådors placering och utseende…
  Flytten av brevlådor, vi har inget problem med att ha dem där de står idag och anser att nackdelarna med en flytt in på gatan överväger fördelarna.
  Sättet vi ställde frågan till Patrik är väl också den något tvivelaktig och gissningsvis finns det två med rätt att vara delaktig i beslutet, har någon diskuterat det med resp. igen? Och har Veronika och Anders, som bor i direkt anslutning till ett av de 3 ställena, tillfrågats?
  Markmonterad brevlåda innebär ett visst problem vid snöröjning, ökat slitage, ev. rostangrepp om den inte är rostfri alt. syrafast. En traditionell brevlåda är mer skyddad då den lyfts från marken, den är mindre (i mina ögon mer estetiskt tilltalande, i all synnerhet om de ska in på gatan). Dessutom innehar alla en sådan i dagsläget. Att de ser olika ut kan i mitt tycke vara ett sunt ”icke stereotypt” inslag…?
  Detta innebär inte att jag är någon hårdnackad motståndare, betraktar frågan lite som ett icke problem men ser ingen vinst med att flytta in lådorna i området. Funktionen hos min nuvarande brevlåda är förövrigt den jag efterfrågar, det går att lämna och hämta post där. Min äkta hälft, med ett relativt stort inflyttande över beslutsfattandet, kan dock vara av en annan mening här…

  Anders, hus nr 9

 14. Benny

  Hej grannar!
  Jag hoppas att det inte tolkas som “dålig stämning” om man väljer en åsikt i frågan om brevlådor, visst jag tillhör kanske den skara som gärna vill köpa in gemensamt, och montera upp snyggt i tre grupper ( vilka vi nu är?). Men det betyder inte att jag vill lägga säkerhet och trivsel på vår gata åt sidan.
  Jag antar att vi som liten framtida samfällighet kommer att tycka olika i andra frågor framöver, det är just därför detta forum finns, så att alla boende kan och får framföra
  vad man tycker.. Dvs det är bra att det är “Högt i taket”.
  Trevlig kväll önskas!
  Mvh Benny

 15. Anna-Lena

  Hej igen!
  Det är väl för väl att vi tycker olika!
  Annars sker ingen utveckling! Och viktigt att alla får en chans
  Att få säga vad dem tycker och tänker och att allas åsikter respekteras.
  Det känns mest demokratiskt att rösta om brevlådorna ska vara i
  Området eller inte, hur gör vi detta på bästa sätt? Alla är inte med i
  Diskussionen här så vi får kanske lägga lappar i brevlådorna för att föra
  Ut information om röstning och möte?
  Jag vill gärna höra alla för och nackdelar samt få chans att diskutera innan
  En röstning sker.
  Må gott! 🙂 Anna-Lena

 16. veronica

  Hej Grannar!

  Får börja med att be om ursäkt får vår familjs “icke-deltagande” i frågan om brevlådorna, men sent skall syndaren vakna!

  Uppriktigt talat är vi delvis till och med oeniga inom familjen. Anders (som förövrigt är den som alltid åker på att hämta morgontidningen) vill gärna ha in lådorna på gatan, medan jag är av uppfattningen att de står bra som de står idag. Jag ser dock gärna att vi snyggar upp och en anslagstavla vore väl toppen! Vad vi i alla fall är eniga om är att vi anser att var och en skall få ha den brevlåda de själva önskar. Vi delar uppfattning med Anders i nr 9 att det behövs lite variation för att inte bli allt för sereotypt här i området och dessutom har de flesta en fin och fungerande brevlåda idag.

  Jag önskar er en trevlig dag!

  // Veronica (nr 14)

   

   

   

 17. Johanna

  *Hej!

  Vi har ju möte på söndag,då är det ju ett ypperligt tilfälle att rösta om vi ska ha 3 ställen med postlådor eller ett på samma ställe som nu.

  Vi kanske kan flytta alla lådor närmare gatan?

  Joakim T

 18. Mattias

  Hej!

  Jag nämnde på vägföreningsmötet 13:e maj, att det vore lämpligt att göra parkeringsplatser för dagiset, på den ytan som bl, a, våra postlådor står idag (30 x 6 m). Föräldrar som lämnar/ hämtar sina barn parkerar hursomhelst, p g a parkeringsbrist, och detta kan inte kännas säkert för någon.

  Jag skickade för 2 veckor sedan ett medborgarförslag till kommunen om detta. Idag ringde Sara Johansson från kommunen och tyckte detta var ett utmärkt förslag. Så detta kommer att göras! Gissa om jag blev förvånad, både att de svarade så snabbt men framförallt att det kommer att göras.

  Hon vet inte när det blir, men det innebär att våra postlådor i alla fall inte kan stå där de står i framtiden.

  Hon nämnde också att det är lämpligt att ha platserna som gästparkering för oss på Munters Väg. Måste erkänna att jag också hade detta som baktanke.

  Jag hoppas ingen av er misstycker om det jag har dragit igång, utan att vi får det ännu trevligare här på vår gata!

  Ha det bra!

  Mattias i nummer 1

   

 19. Stefan Författare

  Det var verkligen snabbt svar och snabbt agerande från kommunens sida. 🙂 Då kan det som sagt kanske bli lite bättre ordning på parkerandet vid dagis.

 20. Jocke

  Hej!

  Är inte det allmänning där våra brevlådor har stått fram till idag? Om svaret är ja gissar jag att det är vår gemensamma yta, dvs. vägföreningen. Eller?

  Då kanske jag kan tycka att det är fel att “ge” bort mark.

  Eller har jag fått allt om bakfoten?

  //Jocke N

 21. Stefan Författare

  Vi har nu fått veta att allmänningarna inte ingår i vår gemensamhetsanläggning, utan de är kommunens mark. Det innebär också att det är kommunen som ska sköta dessa ytor.

 22. Benny

  Jag harr nu fått svar på frågan jag ställde till Kommunen om stigen upp i gräsbacken mellan Karin/Patrik & Veronica/Anders hus. Bertil Widen ser inga planer på att grusa och fixa till denna.

  Kommunen ser den som en naturstig i dagsläget.

  //Benny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *